Politika Privatnosti

PRIVATNOST VAŠIH PODATAKA NA OVOM SAJTU

Privatnost – Uvod

Poštujemo Vašu privatnost i posvećujemo resurse njenom čuvanju. Ovaj dokument Vam stavlja do znanja kako se obrađuju ili koriste Vaši lični podaci. Preduzimaćemo korake ka korišćenju Vaših ličnih podataka isključivo na način koji je u skladu sa ovim dokumentom.

Privatnost – Kolačići

„Kolačić“ (eng: cookie) je mali paket podataka koji se šalje na Vaš internet pretraživač (Firefox, Chrome, Safari…) sa našeg internet servera i skladišti se na disk Vašeg računara. Kolačić ne može pročitati podatke sa diska Vašeg računara ili pročitati druge kolačiće (sa drugih internet stranica/servera). Kolačići ne štete Vašem sistemu. Možete izabrati da li da prihvatite kolačiće podešavanjem Vašeg internet pretraživača. Možete podesiti svoj pretraživač da odbije sve kolačiće ili da ih odobri samo za pojedine internet stranice.

Privatnost – IP adresa

Drugi segment vezan za privatnost je jedinstvena numerička adresa Vašeg računara/telefona (IP adresa). Ovaj sajt može tu adresu zapamtiti kao deo statistike deljenja članaka na društvenim mrežama. Razlog čuvanja date adrese je da se spreči višestruko (duplirano) beleženje Vašeg deljenja. Podržavamo politiku „bez spama“, što znači da ne prodajemo, iznajmljujemo ili drugačije izdajemo Vašu elektronsku (ili IP) adresu trećim licima. Pojedine stranice ovog sajta mogu da sadrže linkove ka spoljnim internet stranicama (internet stranice trećih lica). Ne preuzimamo odgovornost za njihove postupke u vezi sa privatnošću ili sadržajem njihovih internet stranica ili oglasa.

Koje lične podatke prikupljamo i u koju svrhu?

Komentari

Kada posetioci ostave komentar na sajtu, prikupljamo podatke prikazane u formularu za komentare, kao i IP adresu posetioca kako bismo sprečili neželjeni spam. Anonimizirani oblik Vaše elektronske adrese (hash, tj. proizvod algoritma za sažimanje) može biti pružen servisu Gravatar kako bi se videlo da li koristite taj servis. Politika privatnosti Gravatar servisa može se pogledati ovde. Nakon odobrenja Vašeg komentara, Vaša profilna slika postaje vidljiva za javnost u kontekstu Vašeg komentara.

Slike i drugi medijski sadržaji (privatnost dokumenata koje postavljate)

Ako postavljate slike na internet stranicu, izbegavajte da to činite sa ugrađenim podacima o lokaciji (EXIF GPS). Posetioci sajta mogli bi da preuzmu i ekstrahuju navedene podatke.

Kolačići

Kada ste prijavljeni, dodatni kolačići će biti postavljeni – postavke Vaše prijave i Vaš izbor ekranskog prikaza. Kolačići vezani za prijavljivanje traju dva dana, a oni koji sadrže Vaš izbor ekranskog prikaza traju do jednu godinu. Ako izaberete mogućnost „Zapamti me“, Vaš kolačić prijavljivanja trajaće do jednu godinu. Ako se odjavite, isti će biti obrisan. Ako uredite ili objavite članak, dodatni kolačić biće upisan od strane Vašeg pretraživača. On ne sadrži lične podatke i jednostavno ukazuje na identifikaciju članka koji ste objavili ili uredili. Ističe za jedan dan.

Sadržaj ugrađen sa drugih internet stranica

Članci na ovom sajtu mogu sadržati ugrađeni sadržaj (npr. video, slike, druge članke itd.). Sadržaj ugrađen sa drugih stranica ponaša se na isti način kao ga da je korisnik posećivao na tim sajtovima. Ove stranice možda mogu da prikupljaju podatke o Vama, koriste kolačiće, ugrađuju kôd praćenja treće strane, kao i da nadgledaju vašu interakciju sa tim ugrađenim sadržajem. Privatnost pri pregledu ugrađenh sadržaja (npr. YouTube video) nije pod našom kontrolom.

Sa kime delimo podatke i koliko dugo ih zadržavamo?

Ako ostavite komentar, isti će biti zadržan na neodređeno vreme zajedno sa pripadajućim meta-podacima. Ovo je u svrhu prepoznavanja i prihvatanja naknadnih komentara. Podaci korisnika koji se registruju na internet stranici (a koje unesu u svom Profilu) biće sačuvani. Korisnici mogu da vide, urede ili obrišu svoje lične informacije u bilo kom trenutku (osim promene svog korisničkog imena). Administratori sajta mogu da vide navedene podatke.

Kakva prava imamo nad Vašim podacima?

Ako imate nalog na ovom sajtu ili ostavite komentar, možete da zatražite preuzimanje izvezenih podataka o informacijama koje imamo o Vama, tj. bilo koje podatke koje ste nam predali. Vaša privatnost, tj. naša briga o njoj, uključuje i mogućnost da zatražite da obrišemo sve podatke koje čuvamo o Vama. Ovo ne uključuje podatke koje smo u obavezi da zadržimo radi administrativnih, zakonskih ili sigurnosnih potreba.

Gde šaljemo Vaše podatke?

Komentari posetilaca mogu biti prosleđeni trećoj strani radi oktrivanja neželjenog spama.